کشاورزان سموم را به صورت ترکيبي استفاده نکنند

131

رئيس انستيتو تحقيقات تغذيه اي و صنايع غذايي کشور با بيان اين که يکي از مشکلات بخش کشاورزي، عدم دسترسي به سموم استاندارد است افزود: دسترسي کشاورزان به سموم استاندارد به دليل بالا بودن قيمت آن کم است بنابراين آن‌ها ترغيب مي‌شوند که ترکيبي از سموم را استفاده کنند و ترکيب سموم، مشابه ترکيب ديگر آلاينده‌ها است.

به گزارش خبرگزاري موج، مجيد حاجي فرجي ضمن بيان مطلب فوق افزود: به کشاورزان توصيه مي‌کنيم از سموم به صورت ترکيبي استفاده نکنند ؛ چرا که علاوه بر اين که به ماندگاري و پايداري اين سموم آسيب مي‌رسد، مي‌تواند عاملي براي افزايش ماندگاري سموم بر روي محصولات کشاورزي و آسيب رساندن به سلامت مردم باشد.
وي با اشاره به شعار امسال هفته سلامت که ايمني غذا نام گذاري شده است، گفت: ايمني غذا يکي از ارکان امنيت غذايي و زير مجموعه امنيت تغذيه است و وقتي سخن از دسترسي مردم به يک غذاي سالم و پايدار با کفايت تغذيه اي به ميان مي‌آيد، موضوع امنيت غذايي به عنوان دسترسي اقتصادي و فيزيکي به يک غذاي سالم و ايمن مطرح است.
حاجي فرجي با بيان اين که به طور کلي امنيت غذايي از مزرعه شروع و به سفره ختم مي‌شود، گفت: در بخش توليد، دانه يا بذر بايد سالم باشد.

وي با يادآوري اين که کودهاي شيميايي نيز مي‌تواند اثر منفي در غذا داشته باشد، افزود: امروزه ترجيح بر اين است که از کودهاي ارگانيک به ميزان مشخص استفاده شود.
سموم دفع آفات يکي از معضلات اصلي در بخش کشاورزي
رئيس انستيتو تحقيقات تغذيه اي و صنايع غذايي، استفاده از سموم دفع آفات در بخش کشاورزي را يکي از معضلات اصلي عنوان کرد و گفت: اين سموم براي نگهداري از محصولات استفاده مي‌شود و اگر در توليد، ميزان استفاده و طريقه مصرف آن استانداردها رعايت نشود، سلامت مردم به مخاطره مي‌افتد
وي با تاکيد بر اين که باقي مانده سموم بر روي ميوه‌ها مي‌تواند خطر آفرين باشد، گفت: اين در حالي است که در سطح جهان و ايران به مردم توصيه مي‌شود که از ميوه و سبزيجات در هرم غذايي استفاده کنند اما اين توصيه، مي‌تواند مانند يک شمشير دو لبه عمل کند و باعث مي‌شود در توصيه کردن به مصرف آن به مردم مردد باشيم؛ چراکه نمي‌دانيم آيا استانداردهاي لازم در سم پاشي‌ها رعايت شده است؟
وي با بيان اين که دسترسي به سموم استاندارد کم و آموزش‌ها در اين زمينه براي کشاورزان کافي نيست اظهار کرد: بايد شرايط را براي آموزش مستمر کشاورزان در چگونگي مصرف سموم فراهم کنيم همچنين ابزار کافي جهت سم پاشي در اختيار آن‌ها قرار دهيم براي اين که بايد ميزان توزيع سم روي سطوح باغ‌ها، ميوه‌ها و نواحي کشت استاندارد باشد.
ايمني و سلامت غذا يکي از دغدغه‌هاي مردم و شوراي عالي سلامت و امنيت غذايي است
رئيس انستيتو تحقيقات تغذيه اي و صنايع غذايي کشور تصريح کرد: يکي از دغدغه‌هاي بهداشتي کشور سالم و ايمن بودن ميوه‌ها و سبزيجات مصرفي است که در اين راستا شوراي سلامت و امنيت غذايي از حدود 3 سال پيش در وزارت بهداشت با حضور مسوولان وزارت بهداشت و تمامي دست اندرکاران و سازمان‌هاي مرتبط با حوزه سلامت از جمله جهاد کشاورزي، سازمان دفع آفات، سازمان دامپزشکي، سازمان استاندارد، سازمان غذا و دارو و مراجع دانشگاهي از جمله انستيتو تحقيقات تغذيه و ديگر دستگاه‌ها و ارگان‌هاي مرتبط با بهداشت و سلامت جامعه تشکيل شده است.

فرجي با تأکيد بر اين که دغدغه شوراي عالي سلامت و امنيت غذايي، ايمني و سلامت غذا است تصريح کرد: نمي‌توان گفت در حال حاضر اين مشکلات به طور کامل برطرف شده است.
رفع اين مشکلات به همت همگاني بين ارگان‌هاي مسوول نياز دارد که علاوه بر تسهيل دسترسي به اين سموم و کودهاي استاندارد با قيمت مناسب، آموزش کافي و تجهيزات لازم نيز در اختيار کشاورزان قرار دهند.
وي افزود: البته اين اقدام زمان بر و هزينه بر است و در اين زمينه با تخصيص وام‌هاي مناسب و با کمک دولت مي‌توان مشکلات را برطرف کرد.
افزايش نظارت‌ها بر توليد مرغ و تخم مرغ در سال‌هاي اخير
وي افزود: در حوزه دامپزشکي نيز در زمينه توليد مرغ و تخم مرغ و درخصوص آنتي بيوتيک ها و هورمون‌هايي که در مرغ استفاده مي‌شود نظارت‌هاي بيشتري در حال انجام است.
حاجي فرجي يادآور شد: نظارت‌ها بر توليد مرغ و تخم مرغ طي ساليان اخير توسط سازمان دامپزشکي افزايش يافته و خوشبختانه استفاده از هورمون‌ها در پرورش مرغ وجود ندارد.
حاجي فرجي ادامه داد: بيشتر نگراني‌ها در توليد مرغ مربوط به مصرف آنتي بيوتيک ها است که از آن براي حفظ سلامتي مرغ استفاده مي‌شود و استانداردهاي ويژه اي دارد و با توجه به اين که کارگاه‌ها و مراکز سنتي توليد مرغ و محصولات دامي انتظار داريم نظارت بيشتري در اين زمينه صورت گيرد.
وي با بيان اين که سازمان‌هايي مانند استاندارد و غذا و دارو متولي کنترل کيفيت غذاهاي صنعتي و فرآوري شده هستند، افزود: کنترل‌هاي زيادي مانند بخش توسعه و تحقيقات (R&D) و کنترل کيفيت در کارخانه و آزمايش‌هاي مرحله اي و تصادفي از سوي سازمان غذا و دارو و سازمان ملي استاندارد براي اطمينان از کنترل کيفيت در غذاهايي که از بخش صنعت خارج مي‌شود، صورت مي‌گيرد.
صنايع غذايي زير ذره بين
رئيس انستيتو تحقيقات تغذيه و صنايع غذايي کشور در بخش ديگري از سخنان خود اظهار کرد: زماني که اطمينان و کنترل بر روي صنايع غذايي زياد شود، دغدغه صاحبان صنايع غذايي نيز براي توليد محصولات غذايي سالم تر بيشتر مي‌شود.
وي خاطرنشان کرد: اگر آلاينده‌ها، مواد افزودني و مواد اضافي در محصولات از ميزان استاندارد بيشتر شود، مي‌تواند در کوتاه مدت مسموميت و در بلند مدت در بدن حالت سميت پيدا کند.
حاجي فرجي با تأکيد بر کفايت تغذيه در توليدات صنعتي بيان داشت: در صنعت، کنترل و اندازه گيري همواره راحت تر از بحث کفايت تغذيه اي است.
وي يادآور شد: در حال حاضر گاهي توجه به مواد غذايي بي ارزش مانند اسنک‌ها، برخي تنقلات، بيسکوييت و چيپس در کودکان و نوجوان جزء سبک الگوي مصرف مردم قرار گرفته و به عنوان عادت درآمده است که اين موضوع خطرناک است.
حاجي فرجي خاطرنشان کرد: ممکن است يک ماده غذايي واقعاً ايمن و سالم باشد و در همان لحظه مشکلي در فرد ايجاد نکند اما در طول زمان و بخاطر نوع مصرف، باعث بروز بيماري‌هاي غير واگير مانند چاقي، افزايش وزن، ديابت، بيماري‌هاي کبدي و قلبي عروقي که وابسته به نوع مصرف و الگوي مصرف غذايي هستند در سطح جامعه مي‌شود.
کنترل اسيدهاي چرب ترانس و اشباع مورد توجه ويژه وزارت بهداشت است.
وي با اشاره به اينکه توجه ويژه اي از سوي سازمان‌هاي نظارتي و وزارت بهداشت در حوزه مصرف روغن و ميزان اسيدهاي چرب ترانس و اشباع وجود دارد اضافه کرد: در همين زمينه تغيير الگوي مصرف مردم از روغن جامد به نيمه جامد و سپس تا پايان سال جاري، قطع روغن جامد خانوار و توليد و مصرف روغن مايع مورد تأکيد است.
رئيس انستيتو تحقيقات تغذيه و صنايع غذايي کشور ادامه داد: روغن‌هاي سرخ کردني از ديگر مواردي است که مصرف آن بايد کاهش پيدا کند و در اين خصوص اگر در خانواده‌ها، روش طبخ اصلاح شود ديگر نيازي به مصرف روغن‌هاي سرخ کردني نداريم اما با وجود اسيد هاي چرب ترانس پايين در اين نوع روغن، ميزان اسيدهاي چرب اشباع آن بالاست که مي‌تواند در بروز بيماري‌هاي قلبي و ساير بيماري‌هاي غير واگير خطرساز باشد.
حاجي فرجي در پايان يادآور شد: طبق هدفي که شوراي سلامت و امنيت غذايي پيش گرفته است، اميدواريم تا پايان سال 94 ميزان اسيدهاي چرب اشباع مصرفي در توليدات صنايع غذايي را به کمتر از 25 درصد و اسيدهاي چرب ترانس را به کمتر از 2 درصد برسانيم.
منبع: http://www.agrofoodnews.com
( 05/02/1394 )