سموم جدید جهان وارد کشور می‌شود/ سامانه مانیتورینگ سم، هوشمند نیست

140

در دوران تحریم از تولیدات جدید شرکت‌های مهم تولیدکننده سموم دنیا محروم شدیم و همچنین سموم جدیدی که ثبت آنها در ایران انجام شده بود در دوره تحریم وارد ایران نشد.

مدیرکل دفتر آفت‌کش‌های سازمان حفظ نباتات در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا) با اعلام این خبر گفت: پس از توافق هسته‌ای تعدادی شرکت معتبر سم برای ورود به بازار کشاورزی ایران اظهار تمایل کردند. همچنین فهرست 15 شرکت که با آنها همکاری داشتیم و در این دوران سموم آنها وارد نمی‌شد یا به میزان محدود وارد کشور می‌شد، برای برقراری ارتباط در اختیار بانک مرکزی قرار گرفت.
فرزاد کلانترهرمزی با اشاره به اینکه از سال 88 تعدادی سموم جدید شرکت‌های معتبر وارد ایران شد، افزود: با ایجاد دستورالعملی از این سال ملزم کردیم سموم با نام تجاری ثبت شده و همچنین حریم حقوق معنوی شرکت‌های خارجی یا (Patent) حفظ شود. به‌دلیل اینکه افراد سودجو بعد از ورود سموم اورجینال به بازار، همین سموم را با کیفیت پایین از کشور چین وارد می‌کردند و با قیمت کمتر از سموم اصلی عرضه می‌کردند و این باعث دلسرد شدن شرکت‌های معتبر سموم خارجی برای عرضه در ایران می‌شد.
وی با بیان اینکه تمام سموم وارداتی در دوره تحریم دارای استاندارهای فائو بودند و این موضوع که در این دوران سموم بی‌کیفیت از کشورهای چین ، هند، اردن، پاکستان و... وارد کشور می‌شد، نادرست است، تصریح کرد: تمام سمومی که به‌طور مجاز و از طریق گمرک وارد کشور می‌شد، دارای استاندارهای بین‌المللی فائو بودند و کارشناسان حفظ نباتات آنها را مورد آزمایش قرار می‌دادند، اما نکته‌ای که وجود دارد این است که برترین کیفیت‌ها به تعداد محدود وارد کشور می‌شد.

تنها چهار تا پنج درصد کشاورزان سموم با کیفیت استفاده می‌کنند
مدیرکل آفت‌کش‌های سازمان حفظ نباتات با ابراز تأسف از اینکه کشاورزان در زمان تهیه سموم، تحقیقات کافی انجام نمی‌دهند و به‌دنبال خرید اجناس ارزان و یا با تخفیف ویژه هستند، تصریح کرد: تنها چهار تا پنج درصد کشاورزان به‌دنبال استفاده از سموم با کیفیت بالا یا سموم اروپایی هستند و 90 درصد کشاورزان به‌دلیل مشکلات اقتصادی پیگیر سموم با کیفیت نیستند.
کلانترهرمزی به عدم صرفه اقتصادی تولید ماده تکنیکال در کشور اشاره کرد و ادامه داد: در سال‌های اخیر دو شرکت داخلی اقدام به تولید ماده تکنیکال کردند، اما به‌دلیل اینکه هزینه تمام‌شده آن از واردات بیشتر شد و از طرفی بازار داخلی مناسبی برای عرضه و بازار منطقه‌ای خوبی وجود نداشت، از ادامه راه منصرف شدند.

تنها دو درصد سموم به‌صورت قاچاق وارد می‌شود
وی یادآور شد: تنها دو درصد از سموم به‌صورت قاچاق وارد کشور می‌شود، اما مسئله‌ای که وجود دارد این است عده‌ای از کشاورزان یک‌سری سموم قدیمی استفاده می‌کردند که دیگر وارد کشور نمی‌شود و برای مصارف خود در حجم کم از طریق استان‌های مرزی وارد می‌کنند؛ مشکل در این زمینه نبود کنترل بر این بازار و همچنین احتمال تقلبی بودن سموم است.

سامانه مانیتورینگ سم هوشمند نیست
مدیرکل دفتر آفت‌کش‌های سازمان حفظ نباتات به مشکلات عرضه سموم توسط فروشگاه‌های غیرمجاز اشاره کرد و اظهار داشت: کشاورزان نباید از این فروشگاه سموم را تهیه کنند چون در صورت تقلبی بودن و یا عوارض برای محصولات کشاورزی سازمان هیچ مسئولیتی در این زمینه ندارد.
کلانترهرمزی تأکید کرد: در کشور سامانه مانیتورینگ سم وجود دارد که ما از طریق سامانه می‌توانیم اطلاعات سموم موجود در بازار و فروشگاه را رصد کنیم و در صورت تخلف می‌توانیم برخورد قانونی انجام دهیم.
وی همچنین گفت: یکی از نواقص این سامانه عدم طراحی به‌صورت هوشمند است و تنها اطلاعات مربوط به شبکه توزیع سم را نشان می‌دهد؛ در صورتی که ما در زمینه چگونگی مصرف سم توسط کشاورزان اطلاعاتی نداریم.
کلانترهرمزی در پایان به ورود سموم نسل سوم (سموم گیاهی) اشاره کرد و افزود: حداقل تعرفه گمرکی چهار درصد و آسان‌گیری برای ثبت سموم در کشور از اقداماتی است که در این زمینه انجام داده‌ایم./