با تحریم محصولات کشاورزی ترکیه هم از بازار روسیه به خوبی بهره نبردیم

167

کشاورزی جزو بخش های اصلی اقتصاد ایران به حساب می آید و در صورتی که بتوانیم از ظرفیت های کشاورزی حداکثر استفاده را کنیم، می توانیم علاوه بر تامین نیازهای داخلی در بازارهای جهانی نیز حضور موثری داشته باشیم.
علی‌ اکبری نماینده شیراز در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با عضو شبکه تحلیلگران اقتصاد مقاومتی، به بررسی وضعیت صادرات در بخش کشاورزی پرداخته و گفت: در سال گذشته علارغم خشکسالی و کم‌بارشی در کشور توانستیم ۱۱.۵ میلیون تن گندم خریداری کنیم و از این میزان ۳ میلیون تن مازاد تقاضای کشور بود و قرار بود این مازاد گندم به خارج از کشور صادر شود.
وی در ادامه به آمار تولیدات بخش کشاورزی در سال‌های اخیر اشاره‌ کرده و گفت: در سال ۹۲ تقریباً ۹۲ میلیون تن مجموع تولیدات کشاورزی بوده است و الآن در سال ۹۵، حجم تولیدات کشاورزی به ۲۱۸ میلیون تن رسیده است. رسیدن به این عدد و رقم در حالی است که در چند سال گذشته واقعاً با خشکسالی روبرو هستیم.
وی به وجود نواقص موجود در بخش کشاورزی پرداخته و گفت: با توجه به اینکه در بخش کشاورزی صنایع تکمیلی و فرآوری کم‌تر فعال هستند و این خود به خاطر مشکلات بازار سرمایه می‌باشد. بانک‌ها به خاطر اینکه با کمبود منابع و نقدینگی مواجه هستند، بسیار سختگیرانه عمل می کنند. با توجه به اینکه سودآوری این بخش به گونه‌ای نیست که تولیدکننده‌ها بتوانند علاوه بر پوشش هزینه‌های تولید خود، بهره ۲۰ درصدی به بانک‌ها بدهند باعث شده است فعالیت های تکمیلی در این بخش کم باشد.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه حاشیه امنیت و سود در این بخش پایین است، فعالیت صنایع تبدیلی و فرآوری نهایی در این بخش کم‌تر از سایر بخش های اقتصادی است.
نماینده شیراز در رابطه با مزیت صادراتی محصولات کشاورزی، گفت: اگر بتوانیم با همین روند، پایداری در تولید گندم را حفظ کنیم، گندم می تواند یکی از محصولاتی باشد که امکان صادراتی دارد. در محصولات دامی نیز مرغ و تخم‌مرغ جزو محصولاتی است که در این بخش به‌راحتی قابل صادرات است. البته اگر ما بتوانیم صنایع تبدیلی را فعال کنیم در آن صورت محصولاتی که این صنایع را فعال می‌کند نیز می‌تواند به‌صورت غیرمستقیم به امر صادرات محصولات کشاورزی کمک کند.
این نماینده همچنین در رابطه با استفاده از بازار مصرفی روسیه، گفت: در سال گذشته به دلیل تحریم ترکیه توسط روسیه و ممنوع شدن واردات محصولات کشاورزی از ترکیه برای ایران ایجادشده بود، برای کوتاه‌ مدت توانستیم از این شرایط به وجود آمده استفاده کنیم ولی برای بلندمدت نتوانستیم بازار را حفظ کنیم.
وی تصریح کرد: این اتفاق نشان داد که اگر روسی‌ها در هر ماه ۱۰ هزار تن پیاز یا گوجه می‌خواستند با اینکه در کشور شاید ۵۰ هزار تن محصول بود ولی به دلیل اینکه انسجام وجود نداشت تا یک شبکه فعال در این عرصه بتواند محصولات را جمع‌آوری، بسته‌بندی و به بازارهای روسیه صادر کند و بتواند بازار را برای بلندمدت حفظ کند. در کوتاه‌مدت موفق بودیم ولی در بلندمدت نتوانستیم.
اکبری در پاسخ به اینکه در بلندمدت چه برنامه‌ای برای افزایش قدرت صادرات کشاورزی انجام خواهد شد، گفت: در بحث بلندمدت باید به چند عامل توجه کرد. یکی قیمت تمام‌شده محصول است که باید در یک حدی کاهش دهیم یا کمک کنیم تا تولیدکنندگان کشاورزی بتواند در بازارهای بین‌المللی قدرت رقابت را داشته باشد. عامل دوم بحث عمل‌آوری‌ها و صنایع تبدیلی و عامل سوم هم نوع بسته‌بندی و سورتینگ محصول است.
وی در پایان به برنامه های مجلس در زمینه توسعه کشارزی و صادرات اشاره کرد و گفت: در برنامه ششم توسعه برای این بخش پیش‌بینی‌هایی کرده‌ایم تا مشوق‌های صادراتی به کمک این بخش بیاید تا بخش کشاورزی همچنان سرپا بماند و برای کسانی که در این بخش فعالیت می‌کنند ایجاد انگیزه نماید.

منبع: www.ghatreh.com
تاریخ: 18/ اردیبهشت/ 96