روش تیپ در 32 هزار هکتار از گندمزارها گسترش می‌یابد/ رشد 46 درصد بارندگی‌ها نسبت به سال گذشته

149

در حال حاضر 14 هزار هکتار گندمزارهای کشور با روش تیپ آبیاری می‌شود و برنامه‌ریزی شده است که در صورت تجهیز منابع، این سقف به 32 هزار هکتار تا پایان سال برسد.
مجری طرح گندم امروز در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا) درباره وضعیت تولید گندم در کشور گفت: بارندگی‌های امسال از وضعیت مطلوبی برخوردار است، به‌گونه‌ای که از مهرماه تا 30 دی‌ماه سال جاری میزان بارندگی 122.7 میلی‌متر بود؛ در حالی که در سال گذشته تا همین تاریخ سطح بارندگی 83.4 میلی‌متر و بلندمدت آن 97 میلی‌متر گزارش شده است.
اسماعیل اسفندیاری‌پور افزود: بارش‌ها نسبت به سال گذشته از رشد 46 درصدی برخوردار است و نسبت به وضعیت بلندمدت، رشد 26 درصدی داشته است.
وی خاطرنشان کرد: افزایش علف‌های هرز در سال‌های پرباران طبیعی بوده و در این راستا استان‌های گرم و خشک همچون خوزستان، دشت عباس ایلام، بوشهر، جنوب کرمان در مرحله کنترل و مراقبت هستند و استان خوزستان نیز دو فروند هواپیمای ویژه برای عملیات محلول‌پاشی در منطقه مستقر شده است.
اسفندیاری‌پور ادامه داد: گندم در وضعیت سه تا چهار برگی و در برخی مناطق در مرحله پنجه و ساقه‌دهی است؛ به‌گونه‌ای که 25 درصد گندم تولیدی کشور در این مرحله بوده و 30 درصد گندم در مرحله یک تا دوبرگی و 23 درصد در منطقه سه تا چهاربرگی و شروع پنجه‌زنی و 21 درصد مابقی نیز در مرحله فرم‌دهی و شکم‌پری هستند.
وی تصریح کرد: سطح قابل پیش‌بینی برای مقابله با علف‌کش‌ها پنج میلیون و 500 هزار هکتار است.
اسفندیاری‌پور یادآور شد: دو میلیون و 200 هزار هکتار نیز برای سم‌پاشی تدارک شده است تا قارچ‌کش‌های مورد نیاز تأمین شود.
وی تأکید کرد: در دهه سوم دی‌ماه، در دو استان بارندگی در حد 10 میلی‌متر وجود داشت و در سایر استان‌ها بیش از 10 میلی‌متر بود.
کنترل گندمزارها برای مقابله با زنگ‌ها
مجری طرح گندم اظهار داشت: برای ابتلای گندم به انواع زنگ‌ها زود است، اما در استان‌های ایلام، خوزستان و سایر مناطق جنوبی کشور کنترل‌های لازم در حال انجام است تا به محض مشاهده، کانون‌کوبی انجام شود.
اسفندیاری‌پور درباره وضعیت آبیاری محصول گندم با توجه به سال‌های خشک پیش رو گفت: استفاده از روش‌های آبیاری تیپ در کشور در حال توسعه بوده، زیر این روش علاوه بر آنکه آب مورد نیاز گیاه را تأمین می‌کند، در پایداری گندم نیز مؤثر است.
وی همچنین افزود: در حال حاضر حدود 14 هزار هکتار اراضی گندم کشور به روش تیپ آبیاری می‌شوند.
مجری طرح گندم خاطرنشان کرد: سهمیه استان‌ها در صورت تخصیص بودجه مورد نیاز، تا پایان سال جاری 32 هزار هکتار اعلام شده است.
اسفندیاری‌پور ادامه داد: روش آبیاری بارانی نیز تا زمانی که دستگاه‌ها و ادوات موجود امکان حرکت در اراضی گندم را داشته باشد نیز وجود دارد.
وی تصریح کرد: استفاده از روش‌های آبیاری نوین تا 90 درصد راندمان آبیاری را در گندم بالا می‌برند.
اسفندیاری‌پور در پایان یادآور شد: در حال حاضر روش کشت گندم در کشور فاروئی یا همان جوی و پشته است، اما در برنامه داریم که روش آبیاری تیپ را در استان‌های مختلف کشور توسعه دهیم./
منبع: http://www.iana.ir/keshavarzi
4-11-94